» پرونده ویژه » دیدار «معلم» با «معلم» در دنیای کتاب
پرونده ویژه - روزنگار - فرهنگ و تربیت - گزارش

دیدار «معلم» با «معلم» در دنیای کتاب

اردیبهشت 10, 1403 4080

به گزارش تحریریه فرهنگ و تربیت، جامع؛ این روزها هستند نویسندگانی که زیست معلمان را به عنوان موضوع نوشته‌های خود انتخاب می‌کنند و فداکاری می‌شود؛ بیت‌الغزل روایت معلمان.

روایت تلاش‌ها و اقدامات علمی، فرهنگی و تربیتی معلمان به عنوان عنصر پیشگام در مدرسه، محور کتاب‌ها، مقاله‌ها، مجلات و… بسیاری در کشور شده است.

تحریریه فرهنگ و تربیت جامع در این گزارش به معرفی کتاب‌هایی می‌پردازد که معلم را روایت می‌کنند.

خانم مربی، پرچم‌دار پرورش
سعیده صدیق‌زاده، راوی کتاب «خانم مربی»، متولد ۱۳۳۳ و اهل مشهد است که پس از پیروزی انقلاب اسلامی و راه‌اندازی نهاد امور تربیتی و پرورشی در مدارس به عنوان نخستین مربی پرورشی، بار نهادینه ساختن فرهنگ انقلاب را در میان دانش‌آموزان به دوش می‌گیرد. آن هم در شرایطی که دانشگاه‌های کشور به دلیل انقلاب فرهنگی تعطیل شده بودند. بنابراین در آن برهه، این معلمان پرورشی بودند که بار اصلی تربیت نسلی انقلابی را در مدارس به دوش کشیدند و در بعضی موارد نیز مورد کم‌لطفی قرار گرفتند. مرضیه ذاکری در کتاب «خانم مربی»، روایت‌های شفاهی سعیده صدیق‌زاده از فعالیت‌هایش در مدرسه در روزهای آغازین پیروزی انقلاب اسلامی را به قلم تحریر درآورده‌ است.«آقا معلم»، در جست‌وجوی خویشتن

فرانک مک‌کورت، معلمی ایرلندی است که پس از سی سال معلمی پا به عرصه نویسندگی گذاشت. او در طول عمر معلمی خود گاه در حرفه‌اش موفق بود و گاه با آن درگیر می‌شد و این سوال همیشه ذهن او را درگیر می‌کرد که چرا معلم شده است؟
روش تدریس و شیوه اداره کلاس او مختص به خودش بود و به ندرت تحت تاثیر عوامل بیرونی کلاس قرار می‌گرفت و از این جهت هیچ‌گاه معلم ثابت یک مدرسه نبود. کتاب «آقامعلم» مک‌کورت، که توسط منیژه شیخ جوادی ترجمه شده است و شامل سه بخش و ۱۷ فصل می‌باشد. در این کتاب مک‌‌کورت به بیان خاطرات خود و دشواری‌های معلمی، تأثیر فرهنگ بر آموزش، دانش ضمنی معلمان و تأثیر فعالیت‌های غیررسمی معلم بر دانش‌آموزان می‌پردازد.
شیرینی با طعم گل‌ محمدی

کتاب «مربای گل محمدی»، حاصل زحمات حسین‌ وحید رضایی‌نیا و روح‌الله رشیدی است که خوانندگان را در خلال کلمات به فضای مدرسه در دهه شصت می‌برد‌. «مربای گل محمدی»، روایت خاطرات شیرین جمعی از مربیان پرورشی در استان آذربایجان شرقی است که خواننده خود را پا‌به‌پای صحبت‌های مربی که محور همیشه فعال مدارس است، می‌کشاند و روایت‌های شنیده نشده از این معلمان را در روزهای پر آشوب اوایل انقلاب اسلامی را بازگو می‌کند.
«معلم مدرسه»؛ معلمی در دل التهاب

کتاب «معلم مدرسه»، نوشته ارسلان رسولی عمارلویی، خاطرات معلمی را در یکی از پرآشوب‌ترین نقاط قبل و بعد از انقلاب اسلامی را در دو فصل روایت می‌کند. عمارلویی، این دوران را به گونه‌ای روایت می‌کند که به مخاطب خود نشان دهد که زندگی یک معلم با تمام احوالات شاد، غمگین و مضطربش در درس دادن او به دانش‌آموزان اثر می‌گذارد. عمارلویی در این کتاب ضمن روایت خاطرات خود به عنوان یک معلم، نقد خود را به نظام آموزشی کشور وارد کرده است و نکته‌های ظریف آموزشی را پیش روی خواننده خود قرار می‌دهد.

به این نوشته امتیاز بدهید!

امتیاز 5.00

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×