» روزنگار » آباده تو در کجای نقشه ایران بودی؟/ مرور چند اثر نوستالژی از گروه سرود شهرستان آباده
روزنگار - گزارش

آباده تو در کجای نقشه ایران بودی؟/ مرور چند اثر نوستالژی از گروه سرود شهرستان آباده

تیر 26, 1403 160393

تحریریه فرهنگ و تربیت- جامع:

آباده را تو کشور کسی نمی‌شناخت و نمی‌دانست کجاست و اصلاً کجای نقشه ایران قرار دارد. اما سرود مادر و بقیه سرودهای ما باعث شد سری تو شهرها دربیاورد و شناخته شود. بعد از آن وقتی به شهرهای مختلف می‌رفتیم، می‌شنیدیم بعضی‌ها که ما را می‌دیدند،‌ می‌گفتند: «اینا همون بچه‌هایی هستن که سرود مادر رو خوندن.» جلوی اتوبوسمان نوشته بودند: گروه سرود امور تربیتی شهرستان آباده.»

محمد حسین توکل همان تک خوان سرود گروه شهرستان آباده است که عینک ته استکانی و فریم دارش او را از بقیه جدا کرده بود، درباره گروه سرود آباده می‌گوید: «شهرستان آباده و مدرسه ما نیز مانند دیگر شهرستان‌های دیگر گروه سرود داشت. من هم در این گروه سرود پذیرفته شدم. آقای توکل مسئول پرورشی مدرسه یک سری سرودهایی ساخته بود که من و آقای نظری در آن به عنوان تک خوان انتخاب شدیم.»

گروه سرود بچه‌های آباده در سال ۱۳۵۵ در خانه فرهنگ و هنر آباده استان فارس تشکیل شد. این گروه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز به فعالیت خود ادامه داد و سرودهای « یا علی مدد» و « خواهرم حجابت سنگر است» را خواند. در سال ۱۳۶۷ بچه های گروه سرود آباده به خدمت امام خمینی(ره) در حسینیه جماران رسیدند و سرود خواندند. بعد از آن نیز در مراسم سپاهیان ۱۰۰هزار نفری حضرت محمد (ص) در شیراز و در حضور رئیس جمهور وقت حضرت آیت الله خامنه ای سرودهای «جنگ»، «دلیران تنگستان» و « قصه بابا» را اجرا کردند. از دیگر آثار این گروه می‌توان به «باز این چه  شورش است» و «رضا رضا» است، اشاره کرد.

گروه سرودی که نشان داد، آنچه در این گروه به واسطه معلمان و مربیانشان به آن‌ها آموزش داده شده، به قدری دربرگیرنده مؤلفه‌های مهمی است که این چنین توانست گروهشان را در پیشینه فرهنگی و تاریخی سرود این سرزمین پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران جاودانه کند و شرایطی را فراهم سازد که هرگاه نام «سرود» را در ذهنمان تداعی می‌کنیم، یا «اول» یا «دوم» هر پردازش ذهنی نام گروه سرود آباده را به خاطرمان می‌آوریم.

«باز این چه شورش است»

جمع‌خوانی قطعه عاشورایی «باز این چه شورش است» اثر ماندگار محتشم کاشانی با اجرای اعضای گروه سرود آباده، یکی از خاطره‌انگیزترین نوحه‌های به جا مانده از قاب تلویزیون در دهه ۶۰ است.

«مادر برام قصه بگو»

سرود «مادر برام قصه بگو»، روایتی زیبا و نوستالوژیک از درددل یک فرزند شهید با مادرش و یادآور سال‌های تلخ و شیرین جنگ هشت ساله ایران و عراق است که به یکی از خاطره‌انگیزترین سرودهای دوران دفاع مقدس تبدیل شد.

«حسین حسین شعار ماست»

سرود «حسین حسین شعار ماست» یکی از سرودهای تاثیرگذار گروه سرود آباده در عنفوان دفاع مقدس بود. کلاس درس ما کربلا/ بزرگ آموزگار ما حسین، بخشی از اشعار این قطعه است.

«دلیران تنگستان»

حسین توکل، جریان اولین سرود تلویزیونی گروه را هم این‌طور شرح می‌دهد: «اولین سرودی که از ما ضبط شد «دلیران تنگستان» بود که این طور شروع می شد: « نمی دونم چرا دل بی قراره» و بعد از آن سرودهای متعددی ضبط کردیم.

 «آلاله»

سرود زیبای «آلاله» از سرودهای معروف بچه‌های آباده است. این قطعه با همراهی موسیقی، و گروه کر اجرا شده است. آتیش به جونت بگیره دشمن / آتیش جنگو تو کردی روشن / میون دشت آلاله، تفنگ خوب می‌ناله» بخش هایی از کلام این قطعه است.

 

به این نوشته امتیاز بدهید!

امتیاز 2.33

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

  • ×