کارنامه دولتها در خصوصیسازی آموزش/ دولتهای روحانی و احمدینژاد بزرگترین حامیان مدارس غیردولتی
تحریریه روزنگار- جامع؛
بیش از سه دهه از قانون تصویب مدارس غیرانتفاعی در مجلس شورای اسلامی گذشته است. دولتها با گرایشهای سیاسی متفاوت در این بیش از سه دهه در خصوصیسازی و واگذاری آموزش اقدامات قابل توجهی را انجام دادهاند.
این گزارش از دولت علیاکبر هاشمی رفسنجانی با گفتمان « سازندگی» شروع به تحلیل خط جریانی کوچکسازی دولت و کمکردن نقش آن در آموزش و پرورش، میکند و در ادامه به گفتمان «اصولگرایی عدالتمحور» دولت محمود احمدینژاد میپردازد. همچنین بر اساس آمار و مستندات وزارت آموزش و پرورش، دو دولت محمود احمدینژاد و دولت حسن روحانی، بزرگترین حامیان ایجاد، توسعه و ارائه تحصیلات به بخش خصوصی در آموزش عمومی بودهاند.
دولت علیاکبر هاشمی رفسنجانی ( ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۵)
دولت هاشمی رفسنجانی براساس اطلاعات موجود و استخراجشده از وزارت آموزش و پرورش طی سالهای ۱۳۶۷ تا ۱۳۷۶ یعنی دوران ریاستجمهوری هاشمیرفسنجانی در هر سه دوره ابتدایی، راهنمایی و متوسطه، ۲۲هزار و ۵۹۷ مدرسه دولتی ایجاد و احداث شد. همچنین در این دوره ۵هزار و ۸۴۷ مدرسه غیردولتی در سه دوره مختلف تحصیلی تاسیس شد.
دولت سید محمد خاتمی( ۱۳۷۶ تا ۱۳۸۴)
دولت سیدمحمد خاتمی مجموعا در سه دوره آموزش ابتدایی، راهنمایی و متوسطه، ۹هزار و ۹۷۷ مدرسه دولتی و یکهزار و ۹۶۹مدرسه غیردولتی ایجاد شد.
دولت محمود احمدینژاد( ۱۳۸۵ تا ۱۳۹۲)
آمار بایگانی شده در وزارت آموزش و پرورش از کاسته شدن ۱۷ هزار و ۸۰۵ مدرسه دولتی در طی دولتهای نهم و دهم، خبر میدهد!
درمجموع هشت سال ریاستجمهوری محمود احمدینژاد در اتفاقی جالب، ۷هزار و ۹۹۳ مدرسه از مجموع مدارس دولتی در پایه ابتدایی و ۸هزار و ۹۹ مدرسه از دوره راهنمایی و هزار و ۷۱۳ مدرسه از دوره متوسطه کم شد. در ارتباط با مدارس غیردولتی هم، در این دولت، یکهزار و ۳۰۲ مدرسه به مجموع مدارس غیردولتی پایه ابتدایی افزوده شد، همچنین ۵۲۴ مدرسه از تعداد مدارس غیردولتی دوره راهنمایی و ۲۵ مدرسه غیردولتی هم در دوره متوسطه کاسته شد.
دولت حسن روحانی( ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۶)
دولت حسن روحانی یکی از پرکارترین دولتها در رشد مدارس غیردولتی خصوصا در دوره ابتدایی بود. دولت روحانی سههزار و ۵۴۷ مدرسه غیردولتی در دوره ابتدایی، ۷۴۵ مدرسه غیردولتی در دوره راهنمایی و ۹۶۸ مدرسه در دوره متوسطه ایجاد کرد. این آمار تنها مربوط به دوره اول ریاست جمهوری حسن روحانی و متعلق به دولت یازدهم است. آموزش و پرورش همچنان از میزان تاسیس مدارس غیردولتی در دولت دوازدهم آماری را به رسانهها و مطبوعات اعلام نکرده است.
رشد مدارس غیردولتی در دولتهای مختلف
جمعبندی آمارهای تاسیس مدارس غیردولتی نشان میدهد که نگاه هزینهای و نئولیبرالی به آموزش و پرورش و خصوصیسازی در این حوزه، فارغ از گرایشهای سیاسی هر دولت باعث رشد مدارس غیردولتی شده است به گونهای که امروز شاهد آن هستیم که بیش از ۱۵ درصد از مدارس کشور را مدارس غیردولتی تشکیل میدهند و همچنان کیفیتبخشی به مدارس دولتی به عنوان یک مسئله مهم در اولویت دولتها نیست.